Om Bystugan

Historia

Vår bystuga är belägen i den natursköna byn Solvarbo, 7 km norr om Säter i dalarna. Byn är omgiven av skog och åkrar. Några km från byn ligger en sjö med allmän badplats. I byn finns ungefär 130 hushåll. Bystugan byggdes av bybor under åren 1970-1974. Stugan består av två våningar och vi kan ta emot max 150 gäster. Festlokalen med bar och portabel scen, stolsförråd, kök och handikapptoalett finns i markplanet. I källarplanet finns en samlingssal med 50 sittplatser, kök, kapprum och toaletter. Föreningen har ca 120 medlemmar och vi hälsar alla intresserade välkomna att ta del av vår verksamhet. Stugan är en samlingslokal och den används för olika sammankomster såsom möten, fester, kurser osv.

Föreningens bildande

Föreningen bildades 9 juli 1970 i samband med planerandet av bystugebyggandet i Solvarbo. Vår första styrelse bestod av Karl-Gustav Fransson, Axel Sander, Ester, Thor, Gunnar Erlandsson, Birger Andrén, Alrik Erlandsson och Maja Erlandsson. Under åren 1970-1974 flyttades den så kallade ”knapptjärnsbaracken” från Norn till Solvarbo där den nuvarande bystugan uppfördes. Bystugans namn är Knappgården vilket också har sitt ursprung i den tidigare knapptillverkningen i Gustafs. 9:e februari 1974 invigdes bystugan med stor invigningsfest.


Utbyggnad av kök i markplan

Under 2006 startade föreningen ett omfattande projekteringsarbete med den köksutbyggnad som genomförts. Ett kök i markplan underlättar vid uthyrning och egna arrangemang. 16 personer anmälde intresse till den timringskurs som startade i augusti 2006 vid Långsjö såg med Hans Gabrielsson som kursledare. Stort TACK till alla som var med och såg till att vår timmerstomme till köksutbyggnaden kunde vara klar i tid. Vill ni se bilderna från hur vår timmerstomme växte fram så klicka länken nedan.

I mitten på oktober kunde vi påbörja bygget med att Andersson Rep o Entr AB satte grävskopan i marken. Grunden anlades av JBS Bygg AB, VVS-arbetena utfördes av MH Rörteknik och till vår hjälp på elsidan fanns Elinformation. När vi sedan kom till mitten av november var grunden klar och en mängd kursdeltagare samlades än en gång för att flytta timmerstommen till Solvarbo. I mitten på januari 2007 var det dags för snickarna från Dala Byggsamverkan att påbörja sitt arbete. Ett arbete som var klart i mars. Därefter kunde vi påbörja montering av köksinteriör och vitvaror samt måla osv. När taket var färdigsnickrat inbjöds alla som varit involverade i köksutbyggnaden på Taklagsfest 9:e februari 2007 i bystugan. Då bjöds det på smörgåstårta, dryck, kaffe med dopp och snacks. Vill ni se bilderna från denna fest så klicka då på länken nedan. Utbyggnaden inrymmer ett nytt stolsförråd samt det nya köket. I köket finns ett kylrum, kylskåp, frys, spis, ugn, micro och en diskmaskin med huv. Gott om köksbänkar och köksskåp med förvaringsmöjligheter. När det nya stolsförrådet stod klart genomförde Dala Byggsamverkan en ombyggnad av befintligt stolsförråd till en handikapptoalett som är godkänd enligt de regler som finns för detta. Ytterligare en handikappanpassning som genomfördes 2007 är installation av hörslingor i stora salen. Vill ni se bilderna från byggnationen så klicka på länken nedan. Det nya köket var klart för invigning som skedde i bystugan Söndagen 2/9 2007. Programmet för invigningar var:

  • 13.00   Mingel med bubblande dryck
  • 13.20   Invigningstal av Benjamin Wahlström, eldsjäl vid köksutbyggnaden och invigningsfanfar av Anna Frithoff
  • 13.20   Bandet klipps av ordföranden Gunilla Karlsson
  • 13.30   Mat serveras
  • 14.00   Kaffe med tilltugg serveras

Renovering av Stora salen

Under perioden 10/1-22/1 2010 har stora salen renoverats. Projektet har letts av Gunilla Karlsson som skött detta uppdrag med varm och fast hand. Nu står det vackra resultatet klart med undantag av några elkabeldragningar och på bilderna här nedan kan ni följa händelseförloppet.
Stort TACK till alla frivilliga krafter som ställde upp för att göra detta möjligt. Ni är guld värda allihopa.
Gunilla Karlsson, Emma Karlsson, Inger Gustafsson, Birger Andrén, Lena Andrén, Ola Andrén, Gunnel Fransson, Ingemar Fransson, Lisa Edman, Paula Bodin, Mats Örjes, Andreas Bertilsson, Mikael Bodin, Bo Persson, Björn Hansson